Steun ons en help Nederland vooruit

3. Dick Vergunst

Commissielid

Hattem

Dick Vergunst is de laatste vier jaar actief voor D66 in Hattem. Eerst alleen in de steunfractie en sinds een jaar als Raadscommissielid. Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart is hij op de derde plaats op de D66-lijst te vinden. “In Hattem kun je een prachtig leven hebben,” vertelt Vergunst, “en dat wil ik graag zo houden.” Zijn roots liggen echter in het westen. “Ik ben geboren in een boerengezin in het groene hart van Zuid-Holland. Na mijn middelbare school ben ik in Delft bouwkunde gaan studeren. De laatste fase van mijn studie (steden)bouwkunde heb ik in Groningen in de stadsvernieuwing afgerond. Ik was, naast mijn studie, als voorzitter van een buurtgroep in de binnenstad ook in de praktijk actief in de stadsvernieuwing. En later heb ik als externe deskundige andere buurgroepen en bewoners ondersteund in het stadsvernieuwingsproces.”

Na zijn studie maakte Vergunst carrière op verschillende plaatsen in Nederland. “Ik werkte als hoofd technische dienst bij een woningcorporatie in Breda en daarna in Den Helder. In 1994 kwam ik naar Hattem, waar ik directeur werd van woningcorporatie Beter Wonen. In deze korte periode heb ik 41 aanleunwoningen laten bouwen.” Na functies als directeur-bestuurder bij corporaties in Leeuwarden en Hengelo werkte Vergunst meerdere jaren als hoofd Vastgoed en nieuwbouw bij de gemeente Arnhem, waar hij onder meer het gemeentelijke vastgoed beheerde.

“Bij dat vastgoed horen ook twee zwembaden. Ik weet daarom dat zwembaden bouwen en beheren moeilijk en duur is, en kon daarom voorspellen dat de aanleg van het nieuwe zwembad in Hattem veel problemen en financiële ellende zou opleveren. Toen ik hier de discussie over de plannen voor het nieuwe zwembad zag en hoorde, zag ik de bui al hangen. Er werd veel te optimistisch en veel te onrealistisch gedacht en gepland. Ik verwachtte dat de raad er wel een stokje voor steken, maar helaas werd het besluit toen toch doorgeduwd. Het spijt mij nog steeds dat ik mij er toen niet mee bemoeid heb, zelfs al vraag ik me af of dat zin had gehad, gelet op de toenmalige politieke verhoudingen.”

“Vier jaar terug had ik tijdens een D66-verkiezingsbijeenkomst een zeer inspirerend gesprek met Wouter Koolmees. Dat gesprek, samen met het gedachtegoed van D66, heeft gemaakt dat ik lid ben geworden van deze partij.”

“Ik ben inmiddels met pensioen, en Hattem ligt mij na aan het hart. Ik vind dat Hattem het stadje is waar het goed wonen is en waar je een prachtig leven kunt hebben, en dat wil ik graag zo houden. Ik wil daarom dat Hattem zelfstandig blijft, zodat wij als Hattemers zelf kunnen beslissen over wat wij belangrijk vinden. Daarom wil ik daar ook mijn verantwoordelijkheid voor nemen, de handen uit de mouwen steken en daar aan werken. Werken voor Hattem en de Hattemers. Daarom wil ik mij graag de komende vier jaar inspannen voor onze stad. Ik hoop dat de Hattemers mij daar de kans voor bieden, door op D66 te stemmen.”

“Vanwege mijn achtergrond, studie en werkervaring wil ik mij vooral inzetten voor het wonen en de woonomgeving. Ik vind dat er voor elke Hattemer een goede en passende wooncarrière in Hattem mogelijk moet zijn. Op dit moment is dat vaak niet zo. Er moeten meer woningen beschikbaar komen voor jongeren en starters op de woningmarkt. Verder is er, zoals ik vaak hoor en ook zelf zie, een groot gebrek aan seniorenwoningen. De oudere Hattemer wil graag over kunnen stappen van een huis met verdiepingen en een tuin naar een gelijkvloerse woning in het centrum vlakbij de winkels en de andere voorzieningen. Deze woningen zijn er in Hattem veel te weinig. Ook heel belangrijk is dat er behoefte is aan dit soort woningen in verschillende prijscategorieën. Goedkoop, middelduur en duur, zowel in de koop- als in de huursector.”

“Dat betekent dat er veel meer gebouwd moet worden in Hattem. Als gemeente moeten we dat veel meer stimuleren, voorwaarden scheppen zodat deze initiatieven meer en sneller van de grond kunnen komen. Laten we beginnen om een lijst op te stellen met locaties waar gebouwd kan worden. Ik zou daar graag samen met de Hattemers mee willen beginnen. Wie helpt en denkt mee?”