Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 24 november 2017

D66: eerst het luchtruim op orde, dan pas vliegveld Lelystad open

Leeuwarden – Afgelopen zaterdag hebben de leden op het congres van D66 aangegeven dat voor Vliegveld Lelystad eerst het luchtruim heringedeeld moet worden, pas daarna kan het vliegveld open. Ook als dit betekent dat de opening van Vliegveld Lelystad uitgesteld moet worden. Alleen zo kan het vertrouwen in de besluitvorming en de overheid worden hersteld.

Op het landelijke D66 congres in Leeuwarden is vliegveld Lelystad uitvoerig besproken. Een dialoog met honderden kritische D66-ers, die zich zorgen maken over hun leefomgeving. De onrust in de regio neemt toe door de onzorgvuldige communicatie, de kwaliteit van de inspraak, een onzorgvuldig uitgevoerde Milieu Effect Rapportage (MER) en daarboven op de voormalig staatssecretaris Dijksma die aangaf dat er een gebrek aan expertise was op het ministerie. Neem daar de piloten en luchtverkeersleiders bij die zeggen dat het gevaarlijker wordt, en het wantrouwen in het bestuur van de overheid wordt alleen maar groter.

Op het congres hebben de Tweede Kamerleden Jan Paternotte en Rob Jetten toegelicht welke afwegingen er namens D66 zijn gemaakt. Samen met de aanwezigen is er gekeken naar de motie die de fractie van D66 in de Kamer de opdracht geeft de zorgvuldigheid van het te doorlopen proces boven de na te streven deadline te stellen. De motie is met brede steun aangenomen. Ook hebben Patternotte en Jetten uitgelegd hoe de andere politieke partijen er in zitten. De landelijke coalitiepartijen VVD, CDA en CU staan meer aan de kant van Schiphol en dus voor het zo snel mogelijk openen van Vliegveld Lelystad. Een geluid dat lokaal nog wel eens anders klinkt.

“Bijna iedereen is voor de komst van Vliegveld Lelystad, maar de wijze waarop dit nu gaat deugt niet. Als je als lokale politieke partij symbolisch gaat roeptoeteren maar landelijk niet gehoord wordt ben je als politieke partij niet geloofwaardig.” De fracties van D66 Noordoost Veluwe (Hattem, Heerde, Oldebroek en Elburg) roepen hiermee de inwoners op hun lokale politieke partijen te bevragen op de antwoorden die zij krijgen van hun volksvertegenwoordigers in Den Haag.